Tips! Waar u op moet letten wanneer u een Ocicatkitten koopt.

Van de fokker krijgt u de stamboom van uw kitten mee. Ook een paspoort voor gezelschapsdieren waarin door de dierenarts een gezondheidsverklaring moet zijn ingevuld. Daarin staat tevens dat uw kitten twee keer een enting heeft gehad en regelmatig is ontwormd.
Koop nooit een kitten zonder stamboom. Dit betekent dat het kitten op z’n minst niet raszuiver is en dus geen Ocicat genoemd mag worden.

De Ocicat is pas 11 jaar in Nederland en het aantal fokkers is beperkt. Om de risico’s van een kleine populatie d.w.z. inteelt zoveel mogelijk te beperken, worden regelmatig dekkaters en vaak ook de poezen tegen hoge kosten uit het buitenland gehaald.
Een Ocicatkitten koopt u dus niet voor € 300 of 400 maar u zult op € 750 - 850 moeten rekenen.

De kittens groeien op in huiselijke kring. Samen met menselijke gezinsleden jong of oud, andere katten, honden en/of andere huisdieren. Ze worden dus niet in kooien gehouden en kunnen vrij door huis dollen.

Hygiëne is heel belangrijk in een cattery. Let erop dat het schoon is in huis. Een kater heeft zijn eigen specifieke geur, maar de kattenbaklucht moet je niet bij het openen van de voordeur tegemoet komen. Verder kijkt u hoe de poezen er uit zien, zijn ze verzorgd of lijken ze ziek. Bedenk echter wel dat een moederpoes er best wel magertjes uit kan zien door de bevalling en de zorg voor een aantal van die boefjes gedurende dertien weken. Kijk naar de katten die rond lopen, gaan ze rustig hun gang, en komen ze nieuwsgierig bij je kijken. Een Ocicat is een nieuwsgierig op mensen gericht dier.
Als u merkt dat de moederpoes of de kittens schuw reageren zijn ze dus niet goed gesocialiseerd. U kunt zich dan beter bedenken. Van het gedrag van een kitten kunt u een heleboel aflezen. Is het kitten dat u op het oog heeft lekker actief bezig, nieuwsgierig en heeft het schone ogen en oren en een fris kontje dan zit u al een eind in de goede richting.

Verder is het van belang dat u een goed gevoel heeft over de fokker. Voor de fokker geldt hetzelfde naar u toe, anders zal hij/zij u geen kitten verkopen.
Wanneer u uw kitten ophaalt krijgt u ook een voedingsadvies mee. Houdt u zich daar zeker de eerste tijd aan, dit voorkomt problemen (zoals diarree).
De kittens krijgen bij de meeste fokkers A-merken voer. Deze hoogwaardige voeding is wel iets duurder en te verkrijgen bij de dierenspeciaalzaak. Indien u andere voeding wenst te geven laat dan uw kitten hier geleidelijk aan wennen.

Bij thuiskomst haalt u het kitten even uit het mandje. Laat het even zien waar het voer en waterbakje staan en natuurlijk de kattenbak. U zet hem of haar er even in. Droogvoer en vers water moet u dag en nacht laten staan, zodat het kitten kan eten en drinken wanneer hij wil.
Vers- of blikvoer neemt u na een tijdje weer weg, omdat dit gauw bederft.
Laat het kitten verder met rust, hij zal vanzelf uw huis gaan verkennen.

Waarschijnlijk heeft de fokker u meerdere keren in zijn huis ontvangen, zodat u even kon kijken naar het kitten dat u heeft uitgezocht.
Op zijn beurt zal de fokker van u zeker willen horen hoe het de eerste tijd bij u thuis gaat met uw kitten.
Heeft u vragen of problemen met uw kitten dan is de fokker de aangewezen persoon waar u dit mee moet kunnen bespreken.
De fokker zal er de tijd voor nemen, om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en/of samen (indien nodig) met uw dierenarts, naar een oplossing voor het probleem te zoeken.

Indien u vragen heeft kunt u met ons opnemen.

Vervolgens wensen wij u heel veel succes en plezier met het zoeken naar een kitten.